Cegli / Shutterstock
Zdrowie

Szczęście w tabliczkach

Owoce kakaowca (czerwona odmiana uznawana jest za najlepszą).Ammit Jack/Shutterstock Owoce kakaowca (czerwona odmiana uznawana jest za najlepszą).
Czy uzależnia? Może być trucizną? Zawiera hormon szczęścia? Czy da się ją zrobić z mięsa? Co daje kąpiel w czekoladzie? Jakie kryształy tłuszczu musi mieć czekolada doskonała? /Z archiwum WiŻ/

Podstawowym surowcem stosowanym w produkcji czekolady są ziarna kakaowca. Dziś mniej więcej 2/3 upraw tej rośliny znajduje się w zachodniej części Afryki, przede wszystkim w Wybrzeżu Kości Słoniowej. Dojrzałe owoce kakaowca są ścinane maczetą albo strącane kijem. Później układa się je w pryzmy, by uległy fermentacji wstępnej, po której wyłuskuje się z nich ziarna. Te z kolei są przez mniej więcej tydzień składowane w stosach albo umieszczane w specjalnych pojemnikach, gdzie dochodzi do fermentacji głównej.

Wiedza i Życie 11/2016 (983) z dnia 01.11.2016; Chemia; s. 50