Scukrzyć, co się da
Dzięki amylazom trawimy skrobię będącą jednym z głównych składników naszego pożywienia. Aktywność tych enzymów jest wykorzystywana w przemyśle spożywczym, alkoholowym, tekstylnym oraz przy produkcji detergentów.
1 listopada 2016
Doświadczenie 1
Dwie łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) rozmieszaj w połowie szklanki wody. W małym naczyniu zagotuj około 200 ml (szklankę) wody, po czym wlej do niej zawiesinę mąki i mieszając, doprowadź do wrzenia. Pozostaw mieszaninę, aż ostygnie. Przygotuj trzy małe słoiki wypełnione wodą. Jeden z nich wykorzystaj do przygotowania roztworu amylazy: do wody dolej ślinę pobraną na jednorazową plastikową łyżeczkę. Całość wymieszaj. Do kolejnych dwóch słoików dodaj po 5 łyżek roztworu skrobi.
Wiedza i Życie
11/2016
(983) z dnia 01.11.2016;
Laboratorium;
s. 76