W starożytnym Rzymie po raz pierwszy zaczęto używać łyżek i chochelek. Wykonywano je ze szlachetnych metali i bogato dekorowano.Te trzy rzymskie łyżki z IV w. zostały schowane w formie skarbu i znalezione w 1992 r. w Hoxne Hoard w Wielkiej Brytanii. W starożytnym Rzymie po raz pierwszy zaczęto używać łyżek i chochelek. Wykonywano je ze szlachetnych metali i bogato dekorowano.Te trzy rzymskie łyżki z IV w. zostały schowane w formie skarbu i znalezione w 1992 r. w Hoxne Hoard w Wielkiej Brytanii. Wikimedia / Wikipedia
Struktura

A nóż widelec!

Są po to, by nam się wygodniej jadło, a jest ich dziś tyle, że osoby nieobeznane z savoir-vivre’em mogą pogubić się przy eleganckim nakryciu. Ale srebrne sztućce składające się z różnych rozmiarów łyżek, noży i widelców to dość nowy wymóg salonowej etykiety.

Sztućce wcale nie są niezbędne. Jedzenie rękami jest praktykowane w wielu częściach globu nie dlatego, że ludzie nie znają przyrządów ułatwiających spożywanie posiłków. Czasami wynika to z przekonań religijnych (muzułmanie i hinduiści jedzą prawą ręką, gdyż lewa służy do mycia miejsc intymnych i uważana jest za nieczystą), kiedy indziej z tego, że niektórzy po prostu lubią dotykać tego, co za chwilę trafi do ich ust; czasami jest to tradycja, ale przyczyną mogą być też lenistwo, niechlujstwo, pośpiech, moda czy brak wychowania.

Wiedza i Życie 2/2016 (974) z dnia 01.02.2016; Historia; s. 64
Reklama