Przyprawy: z jakich roślin pochodzą [Galeria zdjęć]
Szafran uprawny. Ta niewielka (do 15 cm) bylina, znana też jako krokus uprawny, jest źródłem najdroższej przyprawy świata. A skąd się biorą inne?
1 października 2021
Trudno dziś znaleźć dom, w którym nie używa się przypraw. Czasy, gdy w kuchni królowały tylko sól i pieprz, na szczęście już minęły. Teraz na półkach sklepowych mamy wybór setek przypraw i gotowych mieszanek z każdej szerokości geograficznej. Poza walorami smakowymi wiele z nich ma również działanie zdrowotne. Ale czy zawsze wiemy, skąd się biorą i z jakich roślin pochodzą? Raczej nie. Powędrujmy więc szlakiem niesamowitych smaków, zapachów i barw.
ShutterstockBergera koenigii. Rzadko spotykana u nas, ale bardzo popularna w Indiach roślina (krzew) z rodziny rutowatych. Jej liście zwane są w Azji liśćmi curry. Co ciekawe, mimo nazwy nie zawsze stanowią one składnik klasycznej przyprawy curry. W języku hindi liście (całe lub sproszkowane) noszą nazwę kari patta, a samo słowo kari pochodzi z języka tamilskiego i oznacza po prostu warzywa. Ważne – obniża poziom cholesterolu i ma działanie wzmacniające.
ShutterstockBadian właściwy. To dorastające do 8 m drzewo pochodzi z południowo-wschodniej Azji (Wietnam, Chiny). Jego wysuszone owoce służą w kuchni głównie jako przyprawa do ciast, budyniów i likierów. W sklepach spotkamy się z nazwami anyż gwiazdkowy, gwiaździsty. Może być zmielony. Działa rozkurczowo, lekko moczopędnie, dodatkowo pobudza laktację. Wbrew nazwie nie jest spokrewniony z anyżem, który rośnie w basenie Morza Śródziemnego, ale wspólnym związkiem chemicznym dla obu jest anetol. Ciekawostką jest fakt, że 90% światowej produkcji anyżu gwiazdkowego jest zużywane do produkcji leku przeciw grypie – Tamiflu.
ShutterstockChropawiec wonny. W kuchni znany jest jako indyjski kminek. Pochodzi z rodziny selerowatych. Uprawiany głównie w Indiach i Iranie. Nasiona podobne do lubczyku. Mają bardzo charakterystyczny zapach, zbliżony do tymianku, co wynika z dużej zawartości tymolu. Smakiem przypominają tymianek i kminek. Nie używa się surowych nasion. Muszą być wcześniej uprażone, ponieważ wtedy odczuwamy ich znacznie ciekawszy, subtelny smak.
Wiedza i Życie
10/2021
(1042) z dnia 01.10.2021;
Inne spojrzenie;
s. 12
Oryginalny tytuł tekstu: "Przyprawy: z jakich roślin pochodzą"