Shutterstock
Zdrowie

Witamina C

Model cząsteczki kwasu askorbinowego (węgiel C - fioletowy, tlen O – niebieski, wodór H – zielony).Shutterstock Model cząsteczki kwasu askorbinowego (węgiel C - fioletowy, tlen O – niebieski, wodór H – zielony).
Organizm człowieka jej nie wytwarza, musi więc być dostarczana w pożywieniu. Niektórzy sprzedawcy próbują zbić na niej majątek, serwując ludziom nieprawdziwe informacje.

Kwas L-askorbinowy, bo tak chemicy nazywają witaminę C, to związek chemiczny zbliżony nieco budową do znanej wszystkim glukozy, czyli cegiełki tworzącej zwykły cukier. Powszechnie wiadomo, że źródłem witaminy C są przede wszystkim rośliny. Jednak większość zwierząt także syntetyzuje tę niezbędną dla zdrowia substancję. Brak tej zdolności jest skutkiem mutacji (a właściwie szeregu mutacji) jednego z genów odpowiedzialnych za wytwarzanie enzymu będącego katalizatorem ostatniego etapu biosyntezy kwasu L-askorbinowego.

Wiedza i Życie 2/2017 (986) z dnia 01.02.2017; Chemia; s. 34