Odżywianie i kondycja
Zdrowie
Poskromić apetyt
Bestsellerowe leki na odchudzanie ujawniają sekrety sytości, a także przyjemności i uzależnień.
Lauren J. Young
1 sierpnia 2024
Zdrowie
Debata wielkiej wagi
To prawda, że otyłość sprzyja wielu chorobom. Ale ku zaskoczeniu naukowców są również osoby mające dużo tłuszczu w organizmie, a mimo to całkowicie zdrowe.
Christie Aschwanden
1 sierpnia 2024
Zdrowie
Czym żywili się pierwsi ludzie
Dietetyczni celebryci dowodzą często, że powinniśmy spożywać dużo mięsa, tak jak robili to nasi dawni przodkowie. Tyle, że ci przodkowie tak naprawdę nie odżywiali się w ten sposób
Kate Wong
1 sierpnia 2024
Zdrowie
Dieta, zdrowie, apetyt
Wprowadzenie do raportu specjalnego.
(red.)
1 sierpnia 2024
Zdrowie
Od kiedy dieta śródziemnomorska ma sens
U dorosłych ten system odżywiania może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, niektórych schorzeń nowotworowych czy cukrzycy. A u dzieci i młodzieży?
Marta Alicja Trzeciak
15 lipca 2024
Człowiek
Paul Asciero i jego diety: dużo pochwał, mało dowodów
Publikacja na temat postu przerywanego oraz diety białkowej bazuje na badaniu małej grupy i fragmentarycznej wiedzy. W dodatku nie jest wolna od konfliktu interesów.
Marta Alicja Trzeciak
28 maja 2024
Zdrowie
Nowotwory: bakterie w przerzutach nowym celem terapii?
Naukowcy z Netherlands Cancer Institute stwierdzili, że drobnoustroje stymulują rozwój guzów lub są powiązane z gorszą odpowiedzią na immunoterapię.
Paweł Walewski
10 kwietnia 2024
Zdrowie
Perfekcyjne jedzenie
Dzięki naukowcom wiemy, jak przygotować niezagrażające zatruciem mięso, a także idealne ciasto, naleśniki, panierkę, makaron czy jajecznicę.
Mirosław Dworniczak
1 kwietnia 2024
Zdrowie
Wieprzowina GMO
Niewykluczone, że mięso świń odpornych na PRRS trafi na amerykańskie stoły już za dwa lata.
(KKG)
1 kwietnia 2024
Człowiek
Kilkudniowy post zdrowotnie korzystny, ale nie dla każdego
Badacze z kilku europejskich uczelni postanowili sprawdzić, jak wpłynęłoby na organizm człowieka całkowite wstrzymanie się od posiłków przez 7 dni. Uwaga: pod medyczną kontrolą.
Marta Alicja Trzeciak
7 marca 2024
Zdrowie
O jeden twarożek za daleko, czyli białko może szkodzić
Konkretnie: zwiększać ryzyko miażdżycy i innych chorób naczyniowych. A w społeczeństwach zachodnich spożywa się zbyt dużo białka.
Marta Alicja Trzeciak
19 lutego 2024
Zdrowie
Napoje energetyczne obniżają jakość snu
Przed szkodliwym wpływem nie ratują się nawet ci, którzy sięgają po nie sporadycznie.
Paweł Walewski
24 stycznia 2024
Zdrowie
Dieta bogata w rośliny sprzyja zdrowiu kobiet
Te, które spożywają większe ilości białka zawartego w owocach, warzywach, orzechach i nasionach, zapadają na mniej chorób przewlekłych i są zdrowsze w starszym wieku.
Paweł Walewski
18 stycznia 2024
Książki
Wigilijny spacer ze Scrooge’em. Recenzja książki: Judith Flanders, „Życie codzienne w Londynie Dickensa”
19 grudnia 1843 r. opublikowano pierwsze wydanie „Opowieści wigilijnej”. Miał Dickens nosa, sam wybierając tę datę: do Wigilii wyprzedano cały nakład, 6 tys. egzemplarzy! PIW oddał więc hołd Dickensowi, a i nam podarował znakomity prezent.
Jerzy Rohoziński
21 grudnia 2023
Zdrowie
Nowe leki na otyłość: doraźne stosowanie to krótkotrwała utrata wagi
Naukowcy przez dwa lata badali 670 dorosłych, głównie kobiet. Wyniki rozwiewają złudzenia.
Paweł Walewski
13 grudnia 2023
Zdrowie
Wegetarianizm lub dieta bez warzyw w trakcie ciąży? Tak, ale nie bez suplementów
Wielu kobietom spodziewającym się dziecka brakuje składników odżywczych niezbędnych do rozwoju płodowego ich dzieci – piszą badacze w „PLOS Medicine”. I wskazują rozwiązanie tego problemu.
Paweł Walewski
5 grudnia 2023
Zdrowie
Żywność a nowotwory
Jakie substancje kancerogenne pojawiają się w żywności podczas obróbki cieplnej? Co ze szkodliwością słodzików i barwników? Czy herbata może być rakotwórcza? Które produkty zawierają metale ciężkie? Czy trzeba zwracać uwagę na opakowania produktów spożywczych?
Mirosław Dworniczak
1 grudnia 2023
Zdrowie
Składnik mięsa i nabiału umie walczyć z komórkami rakowymi
Badacze stworzyli bazę danych 700 metabolitów pochodzących z pożywienia i wybrali z niej 235 bioaktywnych cząsteczek mających źródło w składnikach odżywczych. Ostatecznie wskazali jeden, który działa najskuteczniej.
Paweł Walewski
22 listopada 2023
Zdrowie
Sport to zdrowie. Tylko właściwie dlaczego?
Pytanie to intryguje naukowców od dawna i wreszcie znaleźli odpowiedź. Choć na razie tylko u myszy.
Paweł Walewski
9 listopada 2023
Zdrowie
Prawdziwy rodowód wina
Szeroko zakrojone badania genetyczne zrewidowały dominującą koncepcję na temat tego, jak winorośl rozprzestrzeniła się po całym świecie
Mark Fischetti
1 listopada 2023
Reklama
Reklama