Gin. Gin. Ramon L. Farinos / Shutterstock
Człowiek

Gin – alkohol z niezwykłą historią

Szyszkojagody jałowca pospolitego.emberiza/Shutterstock Szyszkojagody jałowca pospolitego.
Najpierw był lekiem, potem napojem klas panujących i robotników, ale także zapłatą za pracę. Dziś notujemy renesans kultury spożycia tego alkoholu o bardzo charakterystycznym aromacie.

Jałowiec pospolity to szeroko rozpowszechniony na całej półkuli północnej gatunek wiecznie zielonego krzewu. Jego charakterystyczne aromatyczne szyszkojagody od dawna stosuje się jako przyprawę, ale też środek leczniczy. Wyciąg z nich wykorzystywano jako środek moczo- i żółciopędny, a dawniej też poronny. Dziś także używa się ekstraktów oraz olejku jałowcowego w fitoterapii. W XIV w. nalewka z dodatkiem szyszkojagód jałowca, o nie do końca znanym składzie, była stosowana jako remedium w czasie wielkiej epidemii dżumy, która spowodowała śmierć 30–60% mieszkańców Europy.

Wiedza i Życie 4/2018 (1000) z dnia 01.04.2018; Historia; s. 28
Reklama

Ten artykuł jest dostępny tylko dla naszych cyfrowych subskrybentów.

Subskrybuj dzisiaj
Ilustracja. Głowa pełna idei.

Jesteś już prenumeratorem? Zaloguj się >