Gin – alkohol z niezwykłą historią
Najpierw był lekiem, potem napojem klas panujących i robotników, ale także zapłatą za pracę. Dziś notujemy renesans kultury spożycia tego alkoholu o bardzo charakterystycznym aromacie.
1 kwietnia 2018
Jałowiec pospolity to szeroko rozpowszechniony na całej półkuli północnej gatunek wiecznie zielonego krzewu. Jego charakterystyczne aromatyczne szyszkojagody od dawna stosuje się jako przyprawę, ale też środek leczniczy. Wyciąg z nich wykorzystywano jako środek moczo- i żółciopędny, a dawniej też poronny. Dziś także używa się ekstraktów oraz olejku jałowcowego w fitoterapii. W XIV w. nalewka z dodatkiem szyszkojagód jałowca, o nie do końca znanym składzie, była stosowana jako remedium w czasie wielkiej epidemii dżumy, która spowodowała śmierć 30–60% mieszkańców Europy.
Wiedza i Życie
4/2018
(1000) z dnia 01.04.2018;
Historia;
s. 28