Jak piwo podbiło świat
Historia tego napoju liczy tyle lat, ile historia chleba. Nic w tym dziwnego. Oba produkty zawdzięczają swoje istnienie udomowieniu zbóż oraz… temu samemu gatunkowi drożdży. Trudno sobie wyobrazić świat bez chleba. A bez piwa?
1 lipca 2023
Z pewnością nie wyobraża sobie tego Charles Bamforth, emerytowany profesor University of California w Davis, autor kilkuset publikacji naukowych i trzech książek poświęconych piwu. Zajmował się jego składem chemicznym, smakiem, aromatem, a nawet pianą powstającą podczas nalewania. Pianie właśnie poświęcił obszerny artykuł przeglądowy pod tytułem „The Physics and Chemistry of Beer Foam”, opublikowany na początku br. w „European Food Research and Technology”. Odkrył, że tworzą ją głównie zawarte w jęczmieniu związki zwane polipeptydami amfipatycznymi.
Wiedza i Życie
7/2023
(1063) z dnia 01.07.2023;
Obyczaje;
s. 44