Energetyki to nie tylko kofeina i cukier. Guaranę, witaminy czy żeń-szeń też można przedawkować
Doniesienia o umiarkowanej szkodliwości energetyków bywają grubo przesadzone. [Artykuł także do słuchania]
26 listopada 2024
Aby rzetelnie ocenić wpływ napojów energetycznych na zdrowie, trzeba rozdzielić dwa wątki. Spożycie tych produktów przez dzieci i młodzież oraz konsumpcję w dorosłej populacji. Największa baza wiedzy naukowej na temat szkodliwości energetyków dotyczy tej pierwszej grupy. Młode osoby są bardziej podatne na działanie kofeiny, a także chętniej spożywają wysoko słodzone produkty, co predysponuje je do nadmiernej konsumpcji. Jak wykazano w 2017 r. w „Paediatrics & Child Health”, dzieci częściej też podejmują impulsywne decyzje dotyczące tego, co piją i w jakiej ilości, zwłaszcza pod wpływem grupy rówieśniczej.