Owady coraz śmielej wdzierają się do ludzkiego menu. Owady coraz śmielej wdzierają się do ludzkiego menu. CK Bangkok Photography / Shutterstock
Środowisko

Owady do zadań specjalnych

Dorosły ­osobnik muchówki Hermetia illucens.Tomasz Klejdysz/Shutterstock Dorosły ­osobnik muchówki Hermetia illucens.
Produkcja żywności, biopaliwa, kosmetyków czy plastiku? Owady można wykorzystać na wiele sposobów.

Liczba ludzi na świecie wzrasta z roku na rok. Szacuje się, że w 2050 r. przekroczy 9 mld. Do tego czasu produkcja żywności powinna wzrosnąć o minimum 35%. Podczas gdy naukowcy głowią się, jak wyżywić ludzkość, na całym świecie każdego roku miliardy ton jedzenia trafiają na śmietnik. Z raportów Organizacji Narodów Zjednoczonych w sprawie wyżywienia i rolnictwa wynika, że rocznie marnuje się 1,3 mld t żywności, czyli aż jedna trzecia jej łącznej produkcji. Szacuje się, że Europejczycy wyrzucają 89 mln t.

Wiedza i Życie 3/2020 (1023) z dnia 01.03.2020; Ekologia; s. 64
Reklama

Ten artykuł jest dostępny tylko dla naszych cyfrowych subskrybentów.

Subskrybuj dzisiaj
Ilustracja. Głowa pełna idei.

Jesteś już prenumeratorem? Zaloguj się >