Rozmaite ­gatunki ziemniaka na rynku w Ameryce Południowej Rozmaite ­gatunki ziemniaka na rynku w Ameryce Południowej HMEDIA / Shutterstock
Środowisko

Ziemniak nasz powszedni

Jill Battaglia/Shutterstock
Ziemniaki, kartofle, pyry, grule… Kiedyś rosnące tylko w Ameryce Południowej, dziś czwarta pod względem produkcji roślina uprawna na świecie, zawierająca większość substancji odżywczych niezbędnych dla człowieka.

Historia upraw ziemniaka sięga 8 tysiąclecia p.n.e., kiedy to Inkowie w Ameryce Południowej zaczęli sadzić tę roślinę na swoich polach. Gdy w XVI w. dotarli tam hiszpańscy konkwistadorzy, zainteresowali się tym lokalnym przysmakiem i przez Wyspy Kanaryjskie sprowadzili go do Europy. Pod koniec XVI w. ziemniaki zaczęto uprawiać na wielkich obszarach Irlandii i właśnie stamtąd trafiły do innych krajów Europy. Niestety, Irlandia stała się też pierwszym krajem w Europie, który dotknęło olbrzymie nieszczęście.

Wiedza i Życie 2/2020 (1022) z dnia 01.02.2020; Botanika; s. 58
Reklama

Ten artykuł jest dostępny tylko dla naszych cyfrowych subskrybentów.

Subskrybuj dzisiaj
Ilustracja. Głowa pełna idei.

Jesteś już prenumeratorem? Zaloguj się >