Wabik na bakterie
Jest to prawdziwy paradoks, bo w organizmie kwas ten jest produkowany przez komórki układu odpornościowego (krwinki białe) i służy do walki z patogennymi mikroorganizmami. Jednak bakterie H. pylori, zamieszkujące ekstremalne środowisko żołądka (wyjątkowo niskie pH), uodporniły się na działanie wielu szkodliwych związków, w tym HOCl. Badacze z University of Oregon udowodnili, że bakterie te do wykrywania kwasu używają białek TIpD. HOCl działa jak wabik, przyciągając je (mikroby poruszają się dzięki wiciom) w miejsce toczącego się stanu zapalnego, co ułatwia kolonizację żołądka. Obecność kwasu podchlorawego, wydzielanego przez zaangażowane w ten proces krwinki białe, nie utrudnia ekspansji bakteriom, ale wręcz ją ułatwia.
Zakażenia H. pylori odpowiadają za 80% przypadków wrzodów żołądka i zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwór tego narządu. Według Światowej Organizacji Zdrowia aż 50% ludności jest nią zainfekowanych. Około 30% chorych nie reaguje na kurację antybiotykową. Otrzymane wyniki mogą pomóc znaleźć alternatywną metodę walki z tymi chorobotwórczymi mikrobami.