Ostrygi jadalne. Ostrygi jadalne. Thy Le / Shutterstock
Środowisko

Klimat zje ostrygi

Najdroższym małżom świata, czyli ostrygom jadalnym, grozi zagłada. Pół ;biedy, że znikną z jadłospisów. Gorzej, że ich zagłada doprowadzi do zubożenia cennych ekosystemów.

Ostrygi jadalne – małże zamieszkujące europejskie wody Oceanu Atlantyckiego oraz Morze Śródziemne – były przysmakiem już w czasach starożytnych. Dziś również uchodzą za rarytas. Mniej znana, a równie istotna jak walory kulinarne, jest rola ostryg w środowisku wód przybrzeżnych. Wraz z innymi osiadłymi organizmami morskimi mięczaki te tworzą cenne przyrodniczo ekosystemy podobne do rafowych. Kiedy ostrygi dopada kryzys, cierpi różnorodność biologiczna całego zamieszkiwanego przez nie akwenu.

Wiedza i Życie 1/2019 (1009) z dnia 01.01.2019; Sygnały; s. 11
Reklama

Ten artykuł jest dostępny tylko dla naszych cyfrowych subskrybentów.

Subskrybuj dzisiaj
Ilustracja. Głowa pełna idei.

Jesteś już prenumeratorem? Zaloguj się >