Ponad Kadya to jeden z tysięcy świętych gajów, czyli ściśle chronionych mateczników leśnych w Indiach. Stanowią one ostoję dla wielu rzadkich gatunków roślin i zwierząt, a znajdujące się w nich strumienie, stawy i źródła dostarczają wody pitnej, z której korzysta okoliczna ludność.
Zdjęcie Harsha Vadlamani
Święte gaje
Mieszkańcy indyjskich wsi przywracają prastare tradycje, ponieważ przynoszą im one korzyści ekologiczne
1 lutego 2019
Był środek marca 2004 roku. Siedzieliśmy pod drzewem mahua (Madhuca longifolia). Przed nami roztaczał się krajobraz zalesionych wzgórz centralnych Indii. Posilaliśmy się ryżem, kiełkami fasoli i rybą w sosie curry. Od czasu do czasu pod nogi spadały nam mięsiste, mające słodkawy smak płatki kwiatów mahua. Nasz posiłek zakończyliśmy więc odświeżającym deserem. Moimi gospodarzami byli członkowie plemienia Gond mieszkający w wiosce Mendha znajdującej się w indyjskim stanie Maharashtra.
Świat Nauki
2.2019
(300330) z dnia 01.02.2019;
Ochrona środowiska;
s. 60