Nocne uczty padlinożerców zmniejszają ryzyko pandemii
Etiopskie hieny żywiące się resztkami mięsa zwierząt hodowlanych powstrzymują rozprzestrzenianie się wśród ludzi i zwierząt wąglika i gruźlicy bydlęcej.
1 lutego 2022
Chichocze, skrada się podstępnie i gustuje w padlinie – i zarazem hamuje przenoszenie groźnych zarazków? Hieny mieszkające wokół miasta Mekelle w Etiopii często żywią się resztkami mięsa zwierząt hodowlanych. Badania sugerują, że w ten sposób powstrzymują rozprzestrzenianie się wśród ludzi i zwierząt takich chorób, jak wąglik i gruźlica bydlęca.
W Mekelle mieszka około 300 tys. ludzi oraz około 100 tys. zwierząt hodowlanych. Mieszkańcy wyrzucają resztki zabitych kurczaków, krów i osłów na miejskie wysypisko, które jest odwiedzane przez hieny cętkowane.
Świat Nauki
2.2022
(300366) z dnia 01.02.2022;
Skaner;
s. 15
Oryginalny tytuł tekstu: "Niedoceniani padlinożercy"