Art Wolfe
Środowisko

Nocne uczty padlinożerców zmniejszają ryzyko pandemii

Etiopskie hieny żywiące się resztkami mięsa zwierząt hodowlanych powstrzymują rozprzestrzenianie się wśród ludzi i zwierząt wąglika i gruźlicy bydlęcej.

Chichocze, skrada się podstępnie i gustuje w padlinie – i zarazem hamuje przenoszenie groźnych zarazków? Hieny mieszkające wokół miasta Mekelle w Etiopii często żywią się resztkami mięsa zwierząt hodowlanych. Badania sugerują, że w ten sposób powstrzymują rozprzestrzenianie się wśród ludzi i zwierząt takich chorób, jak wąglik i gruźlica bydlęca.

W Mekelle mieszka około 300 tys. ludzi oraz około 100 tys. zwierząt hodowlanych. Mieszkańcy wyrzucają resztki zabitych kurczaków, krów i osłów na miejskie wysypisko, które jest odwiedzane przez hieny cętkowane.

Świat Nauki 2.2022 (300366) z dnia 01.02.2022; Skaner; s. 15
Oryginalny tytuł tekstu: "Niedoceniani padlinożercy"
Reklama