Trzmiel zbierający pyłek. Trzmiel zbierający pyłek. Shutterstock
Środowisko

Trzmiele to pamiętliwi ryzykanci

Trzmiele zapamiętują negatywne doświadczenia oraz wykazują zdolność do kompromisu i ryzyka. Wykazały to eksperymenty przeprowadzone przez zespół badaczy z Queen Mary University of London.

Badania, których wyniki opublikowano w „PNAS”, opierały się na wyborze karmnika. Te żółte zawierały dużą ilość trzmielego przysmaku (cukru spożywczego), a różowe – niewielką. Zgodnie z przewidywaniami po kilku próbach owady zdecydowanie częściej korzystały z żółtego podajnika. W drugim etapie badań temperaturę żółtego podajnika zwiększono do 55°C. Mimo tych niekomfortowych warunków trzmiele wciąż obstawały przy korzystaniu właśnie z niego. Kiedy temperatura wzrosła w obu karmnikach, zaczęły go unikać, co sugeruje, że zapamiętały niekorzystne warunki w nim panujące.

Wiedza i Życie 9/2022 (1053) z dnia 01.09.2022; Sygnały; s. 5
Oryginalny tytuł tekstu: "Wrażliwe trzmiele"
Reklama