Trzmiele to pamiętliwi ryzykanci
Trzmiele zapamiętują negatywne doświadczenia oraz wykazują zdolność do kompromisu i ryzyka. Wykazały to eksperymenty przeprowadzone przez zespół badaczy z Queen Mary University of London.
1 września 2022
Badania, których wyniki opublikowano w „PNAS”, opierały się na wyborze karmnika. Te żółte zawierały dużą ilość trzmielego przysmaku (cukru spożywczego), a różowe – niewielką. Zgodnie z przewidywaniami po kilku próbach owady zdecydowanie częściej korzystały z żółtego podajnika. W drugim etapie badań temperaturę żółtego podajnika zwiększono do 55°C. Mimo tych niekomfortowych warunków trzmiele wciąż obstawały przy korzystaniu właśnie z niego. Kiedy temperatura wzrosła w obu karmnikach, zaczęły go unikać, co sugeruje, że zapamiętały niekorzystne warunki w nim panujące.
Wiedza i Życie
9/2022
(1053) z dnia 01.09.2022;
Sygnały;
s. 5
Oryginalny tytuł tekstu: "Wrażliwe trzmiele"