Shutterstock
Środowisko

Złote owoce

Pomidory są bliskimi krewnymi ziemniaków, papryki oraz widocznej na zdjęciu miechunki.Shutterstock Pomidory są bliskimi krewnymi ziemniaków, papryki oraz widocznej na zdjęciu miechunki.
Owoce pomidora bywają nie tylko czerwone, ale też żółte, pomarańczowe, zielone, białe, czarne, a nawet paskowane. Dlaczego ich nazwa wywodzi się od złota? Czy wpływają na nasze zdrowie? I jak zakorzeniły się w kulturze i kuchni?

Pomidory zaliczamy do rodziny psiankowatych, m.in. wraz z ziemniakiem, papryką, bakłażanem, tytoniem czy miechunką. Co ciekawe, niedawno odnalezione skamieliny pokazały, że wspólny przodek tych roślin wyewoluował w pobliżu Antarktydy. Nie oznacza to jednak, iż był odporny na mróz. Wręcz przeciwnie, ok. 50 mln lat temu w rejonach, gdzie występował (obszary okalające ogromne jezioro utworzone wskutek rozejścia się dzisiejszych kontynentów tworzących wtedy wspólnie Gondwanę), panował klimat tropikalny.

Powstanie dużych soczystych owoców pomidorów, jakie dziś znamy, odbyło się dzięki działaniom ludzi. Dłuższy czas trwał spór o to, gdzie udomowiono te rośliny. Wskazywano dwa rejony: Amerykę Środkową oraz Peru i Ekwador. Wyniki badań były niejednoznaczne. Jedna z prac opublikowanych w tym roku pokazała, że udomowienie nastąpiło najprawdopodobniej w tym drugim obszarze, jednak ówcześni ludzie użyli do tego celu roślin pochodzących z Ameryki Środkowej, które potem dodatkowo skrzyżowały się z lokalnymi.

Wiedza i Życie 11/2022 (1055) z dnia 01.11.2022; Botanika; s. 62
Reklama