Złote owoce
Owoce pomidora bywają nie tylko czerwone, ale też żółte, pomarańczowe, zielone, białe, czarne, a nawet paskowane. Dlaczego ich nazwa wywodzi się od złota? Czy wpływają na nasze zdrowie? I jak zakorzeniły się w kulturze i kuchni?
1 listopada 2022
Pomidory zaliczamy do rodziny psiankowatych, m.in. wraz z ziemniakiem, papryką, bakłażanem, tytoniem czy miechunką. Co ciekawe, niedawno odnalezione skamieliny pokazały, że wspólny przodek tych roślin wyewoluował w pobliżu Antarktydy. Nie oznacza to jednak, iż był odporny na mróz. Wręcz przeciwnie, ok. 50 mln lat temu w rejonach, gdzie występował (obszary okalające ogromne jezioro utworzone wskutek rozejścia się dzisiejszych kontynentów tworzących wtedy wspólnie Gondwanę), panował klimat tropikalny.
Wiedza i Życie
11/2022
(1055) z dnia 01.11.2022;
Botanika;
s. 62