Śliska sprawa, czyli po co zwierzętom (i nie tylko im) śluz
Śluz umożliwia przemieszczanie się, odżywianie, polowanie czy obronę przed drapieżnikami… I choć zdolność produkowania go pojawiła się niezależnie u różnych zwierząt i roślin, substancja ta ma podobny skład.
1 stycznia 2024
Ta lepka ciecz pokrywa ściany naszych narządów wewnętrznych. W jamie ustnej śluz (ślina) nawilża pokarmy, aby ułatwić ich spożycie. Zawiera też enzymy trawienne, np. amylazę, oraz lizozym działający destrukcyjnie na ściany komórkowe bakterii. W żołądku chroni narząd przed kwasem żołądkowym. Warto wiedzieć, że niektóre leki przeciwbólowe takie jak ibuprofen ograniczają produkcję śluzu żołądkowego (poprzez blokadę enzymu cyklooksygenazy). Może to prowadzić do problemów gastrycznych, np. wrzodów żołądka.
Wiedza i Życie
1/2024
(1069) z dnia 01.01.2024;
Fizjologia;
s. 64
Oryginalny tytuł tekstu: "Śliska sprawa"