Ilustracje Thomas Fuchs
Struktura

Bezglutenowa pszenica?

Ziarna modyfikowane genetycznie mogą być bezpieczniejsze dla chorych na celiakię

Świeżo upieczona bułka przypomina miękką, puchatą chmurkę. Apetyczną konsystencję w znacznym stopniu nadaje pieczywu gluten – grupa białek, które występują w pszenicy, życie i jęczmieniu. Jednak w przypadku osób dotkniętych poważną chorobą autoimmunologiczną – celiakią – gluten niszczy jelito cienkie. U wielu innych osób występuje łagodniejsza forma nietolerancji glutenu i unikają one pokarmów, które go zawierają.

Pieczywo bezglutenowe jest zwykle przyrządzane z innych mąk, na przykład ryżowej albo ziemniaczanej, dlatego jego smak i konsystencja są inne niż w przypadku pieczywa pszennego.

Świat Nauki 2.2018 (300318) z dnia 01.02.2018; Skaner; s. 11
Reklama