Jak zwiększyć plony
Aby uchronić świat przed głodem, naukowcy próbują ingerować w złożone zależności łączące rośliny z mikroorganizmami, szkodnikami, składnikami odżywczymi i innymi elementami fitobiomu
1 września 2017
Mercedes Diaz przemierza błotniste pole soi, a jej palce z jaskrawo pomalowanymi paznokciami głaszczą sięgające kolan rośliny. Przygląda się uważnie łodygom, liściom i strąkom. Szuka symptomów rozmaitych chorób, których nazwami mnie zasypuje. Nagle dostrzega kępkę liści pokrytych plamkami i wykrzykuje: „SDS!”. Zrywa jeden z liści i daje mi do ręki. Przyglądam mu się uważnie. Liść jest wielkości mojej dłoni. Widzę na nim nieregularne otwory i brzydkie brązowe plamy w żółtym odcieniu – to skutek działania toksyny wytwarzanej przez grzyba odpowiedzialnego za SDS (Sudden Death Syndrome), który pożera roślinę, pozbawiając strąków oraz niszcząc jej liście od środka.
Świat Nauki
9.2017
(300313) z dnia 01.09.2017;
Rolnictwo;
s. 56