Shutterstock
Struktura

Jak powstają przetwory

Urządzenie do mycia szklanych butelek.Shutterstock Urządzenie do mycia szklanych butelek.
Dzięki odpowiednim procesom technologicznym możemy kupować smaczną, a przede wszystkim bezpieczną żywność konserwowaną, np. dżemy, konfitury czy konserwy.

Przygotowywanie zapasów na trudne czasy jest znane ludzkości od momentu, gdy zdaliśmy sobie sprawę, że obfitość plonów naturalnie się kiedyś kończy. Ale szczególnie popularne staje się w okresach, gdy zaczynamy cierpieć na jakiś niedobór. Tak było choćby w czasach PRL-u. Dziś moda na robienie przetworów wraca, co ma związek nie tylko z wywołanym wojną kryzysem żywnościowym, ale i trendem eko, nazywanym zero waste. W domu jednak, jeśli coś w trakcie przygotowań pójdzie nie tak, wyrzucimy tylko kilka albo kilkanaście słoików.

Wiedza i Życie 1/2023 (1057) z dnia 01.01.2023; Obróbka żywności; s. 52
Reklama