Jak powstają przetwory
Dzięki odpowiednim procesom technologicznym możemy kupować smaczną, a przede wszystkim bezpieczną żywność konserwowaną, np. dżemy, konfitury czy konserwy.
1 stycznia 2023
Przygotowywanie zapasów na trudne czasy jest znane ludzkości od momentu, gdy zdaliśmy sobie sprawę, że obfitość plonów naturalnie się kiedyś kończy. Ale szczególnie popularne staje się w okresach, gdy zaczynamy cierpieć na jakiś niedobór. Tak było choćby w czasach PRL-u. Dziś moda na robienie przetworów wraca, co ma związek nie tylko z wywołanym wojną kryzysem żywnościowym, ale i trendem eko, nazywanym zero waste. W domu jednak, jeśli coś w trakcie przygotowań pójdzie nie tak, wyrzucimy tylko kilka albo kilkanaście słoików.
Wiedza i Życie
1/2023
(1057) z dnia 01.01.2023;
Obróbka żywności;
s. 52