Biochemiczne „boty” nafaszerowane drożdżami wędrują pomiędzy dnem naczynia a powierzchnią napoju, przeprowadzając błyskawiczną fermentację piwa. Biochemiczne „boty” nafaszerowane drożdżami wędrują pomiędzy dnem naczynia a powierzchnią napoju, przeprowadzając błyskawiczną fermentację piwa. ACS Nano (2023). DOI: 10.1021/acsnano.2c12677
Struktura

Magnetyczne kapsułki z drożdżami

Jak przyspieszyć proces fermentacji piwa, by nie straciło na jakości? Pomysł jest niebanalny. Sprawdzają się BeerBoty.

Piwo powstaje podczas procesu podzielonego na kilka etapów. Jeden z kluczowych polega na uzyskaniu brzeczki – wodnego roztworu słodu otrzymanego z ziaren zbóż, np. z jęczmienia. Następnie do podgrzanej brzeczki dodaje się chmiel, a po jej odfiltrowaniu i schłodzeniu wprowadza się do roztworu drożdże piwowarskie. Ich zadanie jest dobrze znane: mają przeprowadzić fermentację alkoholową, czyli pobrać do własnych celów życiowych obecne w brzeczce cukry, w zamian oddając etanol, dwutlenek węgla i rozmaite produkty uboczne, w tym takie, które nadają uzyskanemu napojowi walory smakowe i zapachowe.

Wiedza i Życie 6/2023 (1062) z dnia 01.06.2023; Sygnały; s. 7
Reklama