50 twarzy żelatyny
Choć żelatyna w grudniu często pojawia się w naszych kuchniach, zazwyczaj nie zastanawiamy się nad tym, skąd się bierze. Prawdopodobnie jeszcze mniejsza liczba osób potrafiłaby powiedzieć, do czego – poza robieniem galarety – można jej użyć.
1 grudnia 2024
Na pewno wszyscy znają słowo „kolagen”. Słyszymy je choćby w rozmaitych reklamach suplementów, które mają poprawić pracę naszych stawów. Kolagen jest niezmiernie ważnym składnikiem organizmów zwierząt i ludzi, bo zwiększa odporność tkanek na rozciąganie. W jego skład wchodzi skomplikowana grupa związków należących do rodziny biopolimerów. Z chemicznego punktu widzenia są to długie łańcuchy połączonych aminokwasów, stanowiące aż 1/3 całej masy białek w organizmie, obecnych przede wszystkim w ścięgnach, skórze, chrząstkach i kościach.
Wiedza i Życie
12/2024
(1080) z dnia 01.12.2024;
Chemia;
s. 34