Klasyczna galaretka z żelatyny. Klasyczna galaretka z żelatyny. Shutterstock
Struktura

50 twarzy żelatyny

Żelatyna spożywcza w listkach.Shutterstock Żelatyna spożywcza w listkach.
Choć żelatyna w grudniu często pojawia się w naszych kuchniach, zazwyczaj nie zastanawiamy się nad tym, skąd się bierze. Prawdopodobnie jeszcze mniejsza liczba osób potrafiłaby powiedzieć, do czego – poza robieniem galarety – można jej użyć.

Na pewno wszyscy znają słowo „kolagen”. Słyszymy je choćby w rozmaitych reklamach suplementów, które mają poprawić pracę naszych stawów. Kolagen jest niezmiernie ważnym składnikiem organizmów zwierząt i ludzi, bo zwiększa odporność tkanek na rozciąganie. W jego skład wchodzi skomplikowana grupa związków należących do rodziny biopolimerów. Z chemicznego punktu widzenia są to długie łańcuchy połączonych aminokwasów, stanowiące aż 1/3 całej masy białek w organizmie, obecnych przede wszystkim w ścięgnach, skórze, chrząstkach i kościach.

Wiedza i Życie 12/2024 (1080) z dnia 01.12.2024; Chemia; s. 34
Reklama