Sekrety słoika miodu
Miód jest prawdziwym archiwum szczegółowych informacji o ulu i jego otoczeniu, zgromadzonych przez tysiące pszczół. Do pozyskiwania tych danych używa się zaawansowanych narzędzi genetycznych.
1 czerwca 2025
W skali globalnej każdego roku powstaje blisko 1,8 mln t miodu. Kluczowe ogniwo w procesie jego produkcji, czyli pszczoła miodna, pracuje niestrudzenie, wytwarzając przysmak spożywany przez ludzi na całym świecie. Miód to dla pszczół zapas pokarmu na ciężki czas, gdy w okolicy nie ma nektarodajnych kwiatów. Jak powstaje? Otóż nektar, będący gęstym, lepkim płynem, jest zasysany przez zbieraczki do wola i w tym „miodowym żołądku” przenoszony do ula. W wolu enzymy (głównie inwertaza, diataza i oksydaza glukozy) zaczynają rozkładać zawarte w nektarze cukry złożone na proste – mniej podatne na krystalizację.
Wiedza i Życie
6/2025
(1086) z dnia 01.06.2025;
Gentyka;
s. 34