Degradacja gleb na świecie. W wielu regionach planety – od północnej Afryki przez basen Morza Śródziemnego po Chiny, Indie, Indonezję oraz środkową i zachodnią część USA – gleby są błyskawicznie wyjaławiane. W skali globu powierzchnia gleb objętych erozją powiększa się co roku o 10 mln ha.
Infografika Zuzanna Sandomierska-Moroz
Wyżywią nas polimerowe gleby?
Jednym ze sposobów na powstrzymanie gigantycznej erozji gleb rolniczych na świecie może być… wzmocnienie ich specjalnym żelem.
1 kwietnia 2016
Gleba to cienki naskórek lądów stworzony przez życie dla… życia. Tę cudowną mieszankę związków mineralnych i organicznych, bez której nie mógłby powstać na ziemskich lądach żaden ekosystem, zamieszkuje ogromna liczba gatunków organizmów. To ona zaspokaja podstawowe potrzeby roślin – przekazuje im wodę i składniki pokarmowe. Najpierw jednak sama musi być w nie zasobna. Musi być żyzna.
Niestety, gigantyczna intensyfikacja rolnictwa w XX w. sprawiła, że w wielu regionach świata gleby szybko ulegają degradacji.
Wiedza i Życie
4/2016
(976) z dnia 01.04.2016;
Inżynieria środowiska;
s. 36