Shutterstock
Technologia

Bakterie chętnie produkują białka mięśni

Naukowcy opracowali technikę, w której wykorzystują Escherichia coli do syntetycznej produkcji mocnych i sprężystych włókien.

Wkrótce bakterie mogą zmierzyć się z nowym rodzajem produkcji. Naukowcy opracowali technikę, w której wykorzystują Escherichia coli do syntetycznej produkcji białka mięśni, tzw. tytyny, która może w przyszłości służyć do wytwarzania mocnych i sprężystych włókien. Zakres ich możliwych zastosowań zaczyna się od medycznych nici po wytrzymałe lub biodegradowalne tkaniny. Cząsteczki tytyny są dziesiątki razy większe od większości cząsteczek wytwarzanych dotychczas w laboratoriach, mówią naukowcy.

Świat Nauki 1.2022 (300365) z dnia 01.01.2022; Skaner; s. 20
Oryginalny tytuł tekstu: "Fabryka mięśni"
Reklama