Składniki jadalnej baterii stworzonej w Mediolanie. Składniki jadalnej baterii stworzonej w Mediolanie. IT-Istituto Italiano di Tecnologia
Technologia

Nowinki techniczne

qr-online.pl / materiały prasowe
Co nowego w technologii?

Jadalna bateria

Jej opracowaniem zajęli się włoscy naukowcy z Istituto Italiano di Tecnologia z Mediolanu. Profesor Mario Caironi, szef zespołu, uzyskał nawet grant w wysokości 2 mln euro na badania w obszarze jadalnej elektroniki. Trzeba podkreślić, że nie jest to sztuka dla sztuki. Taka elektronika może się sprawdzić w diagnostyce i leczeniu chorób układu pokarmowego, a także w monitorowaniu jakości żywności. Naukowcy wzięli pod lupę klasyczne biochemiczne reakcje utleniania-redukcji (redoks), które przebiegają we wszystkich organizmach żywych.

Wiedza i Życie 6/2023 (1062) z dnia 01.06.2023; Nowinki techniczne; s. 72
Reklama