Pulsar - wyjątkowy portal naukowy. Pulsar - wyjątkowy portal naukowy. Shutterstock
Technologia

Cenna powłoka natryskowa

Optymalizuje światło w szklarniach i niewykluczone, że pomoże ogrodnikom zwiększyć plony.

Klimat sprawia, że sezon wegetacyjny w Wielkiej Brytanii jest krótki, przez co duża część warzyw i owoców musi pochodzić z importu. Do uzupełnienia niedoborów światła wykorzystuje się w szklarniach specjalne lampy, ale problemem jest ich prądochłonność, która znacznie zwiększa koszty produkcji. Naprzeciw oczekiwaniom rolników wyszli naukowcy z uniwersytetów w Cambridge i Bath oraz firma Lambda Agri, a o wynikach ich prac czytamy na łamach „Advanced Materials Technologies”.

Światło słoneczne, choć postrzegane przez nas jako białe, składa się z fal o różnych długościach – ich kolory zaobserwujemy, kiedy przechodzi przez pryzmat. Rośliny pochłaniają energię fal i wykorzystują do produkcji substancji pokarmowych (cukrów) w procesie fotosyntezy. Kluczowe są tu barwniki obecne w chloroplastach. Najpopularniejszy z nich, chlorofil, nie pochłania światła zielonego – odbija je, dlatego większość roślin ma taki kolor. Absorbuje zaś światło czerwone i niebieskie, z tego powodu jest ono najważniejsze w przebiegu fotosyntezy i we wzroście roślin.

Innowacyjna powłoka pochłania emitowane przez słońce światło UV i przekształca je w czerwone. Na podobne rozwiązanie wpadli już wcześniej amerykańscy naukowcy, ale opracowana przez nich technologia wymagała rzadkich – a co za tym idzie, także niezwykle kosztownych – metali, m.in. indu wykorzystywanego w przemyśle półprzewodnikowym i w produkcji wyświetlaczy LCD. Brytyjczycy zastąpili je tańszym europem, a opracowana przez nich technologia ma zostać opatentowana. Przetestowano ją już w warunkach terenowych – zwiększyła plony bazylii o 9%. Badacze sugerują, że wydłużony sezon wegetacyjny i ograniczenie zużycia prądu zmniejszą koszty produkcji, a w konsekwencji także cenę żywności.

Wiedza i Życie 1/2025 (1081) z dnia 01.01.2025; Sygnały; s. 5