JeniFoto / Shutterstock
Zdrowie

Cukier – przyjaciel czy wróg?

Wpływa na nastrój i zdolności poznawcze. Przyczynia się do powstawania stanów zapalnych w tkance mózgowej. Wydaje się, że jego spożywanie ma związek z depresją.

„Matko, nie żałuj dziecku cukru. Cukier wzmacnia kości”. Lub krócej i bardziej dosadnie: „Cukier krzepi”. To przykłady najbardziej znanych haseł reklamowych z okresu przedwojennej Polski. Dzisiaj już wiemy, że niewiele w tym prawdy. Białe kryształki dodawane są nie tylko do herbaty, ale praktycznie do wszystkich produktów spożywczych dostępnych na rynku. Naukowcy jednak nie pozostawiają złudzeń – cukier znacząco wpływa na nasz organizm, a nawet moduluje ludzkie zachowanie.

Wiedza i Życie 8/2020 (1028) z dnia 01.08.2020; Zdrowie; s. 28
Reklama

Ten artykuł jest dostępny tylko dla naszych cyfrowych subskrybentów.

Subskrybuj dzisiaj
Ilustracja. Głowa pełna idei.

Jesteś już prenumeratorem? Zaloguj się >