Elementy sprzętu ­stosowanego podczas gastroskopii. Elementy sprzętu ­stosowanego podczas gastroskopii. Beloborod / Shutterstock
Zdrowie

Zaglądanie do żołądka

Wprowadzenie endoskopu przez jamę ustną do przełyku i żołądka.Doro Guzenda/Shutterstock Wprowadzenie endoskopu przez jamę ustną do przełyku i żołądka.
Perspektywa wykonania gastroskopii budzi niepokój u pacjentów. Czy jest bezpieczna? Czy odczujemy ból? Co może wykryć?

Gastroskopia polega na wprowadzeniu do przełyku, żołądka i dwunastnicy endoskopu – giętkiego przewodu zaopatrzonego na końcu w niewielką kamerę, której drogę obserwuje się na monitorze. Za pomocą tego urządzenia można wprowadzić też do układu pokarmowego dodatkowe narzędzia, np. kleszczyki do pobrania wycinków ze zmienionego obszaru.

Wskazań do wykonania gastroskopii jest wiele. Należą do nich m.in. trudności lub ból podczas połykania pokarmów, utrata masy ciała, pieczenie i ból w nadbrzuszu, anemia.

Wiedza i Życie 1/2019 (1009) z dnia 01.01.2019; Zdrowie; s. 32
Reklama

Ten artykuł jest dostępny tylko dla naszych cyfrowych subskrybentów.

Subskrybuj dzisiaj
Ilustracja. Głowa pełna idei.

Jesteś już prenumeratorem? Zaloguj się >