Pieczona szynka bożonarodzeniowa – przedłuża czy skraca życie? Pieczona szynka bożonarodzeniowa – przedłuża czy skraca życie? Shutterstock
Zdrowie

Stare jedzenie skraca życie?

Na to wskazują nietypowe badania naukowców z Harvard University.

Do dziś nie mamy jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, dlaczego w ogóle się starzejemy. Większość uczonych uważa, że proces ten to efekt modyfikacji zachodzących na poziomie komórkowym. Następują one w wyniku kumulowania się produktów procesu oddychania, jak też zmian w strukturze DNA.

Problemami starzenia się na Harvard University zajmuje się zespół kierowany przez Vadima Gladysheva. Postawił on hipotezę, że dieta – a dokładnie: to, czy pożywienie pochodzi z organizmów młodych, czy też starych – może mieć wpływ na proces starzenia.

Wiedza i Życie 6/2017 (990) z dnia 01.06.2017; Sygnały; s. 19
Reklama