Ilustracja Jay Bendt
Zdrowie

Najważniejszy zdrowy rozsądek!

Naomi Oreskes jest profesorem historii nauki na Harvard University. Jest autorką książki Why Trust Science? (Princeton University Press, 2019) i współautorką Discerning Experts (University of Chicago, 2019).Nick Higgins Naomi Oreskes jest profesorem historii nauki na Harvard University. Jest autorką książki Why Trust Science? (Princeton University Press, 2019) i współautorką Discerning Experts (University of Chicago, 2019).
Pierwotne zalecenie WHO, by nie stosować maseczek, było błędem

Z racji tego, że jestem naukowcem i historykiem nauki, moja rodzina i znajomi proszą mnie często o komentowanie różnych kwestii związanych z nauką. Czy szczepionki są bezpieczne? Czy czerwone mięso nam szkodzi? Ile mamy czasu na naprawienie klimatu? W większości przypadków odpowiedź nie jest aż tak skomplikowana, jak się to czasami przedstawia. Szczepienia są generalnie bezpieczne dla zdecydowanej większości ludzi; konsumowanie dużych ilości czerwonego mięsa wiąże się z większym ryzykiem niektórych nowotworów; zdaniem większości naukowców pozostała nam mniej więcej dekada na zapanowanie nad emisjami gazów cieplarnianych i uniknięcie najgorszego scenariusza zmiany klimatu.

Świat Nauki 12.2020 (300352) z dnia 01.12.2020; Obserwacje; s. 74
Reklama