Ilustracja Fatinha Ramos
Zdrowie

Uczta i głód

Claudia Wallis to nagradzana dziennikarka naukowa, której prace są publikowane w New York Times, Time, Fortune i New Republic. Była redaktor naukową Time i redaktor naczelną Scientific American Mind.Nick Higgins Claudia Wallis to nagradzana dziennikarka naukowa, której prace są publikowane w New York Times, Time, Fortune i New Republic. Była redaktor naukową Time i redaktor naczelną Scientific American Mind.
Przerywany post to dieta na topie, ale wiele z jego deklarowanych korzyści zdrowotnych nie zostało jeszcze potwierdzonych

Przerywany post (intermittent fasting, IF) ma swoje korzenie w dziesięcioleciach badań wskazujących, że karmienie gryzoni co drugi dzień powoduje, że nie tylko zachowują szczupłą sylwetkę, ale rzadziej zapadają na choroby związane z wiekiem i żyją o 30–40% dłużej od typowo żywionych towarzyszy. W pracy przeglądowej, która ukazała się w 2019 roku w czasopiśmie New England Journal of Medicine, gerontolog Rafael de Cabo z National Institute on Aging i specjalista neuronauk Mark Mattson z Johns Hopkins University podsumowali liczne wyniki badań na zwierzętach oraz mniej liczne obserwacje ludzi.

Świat Nauki 10.2020 (300350) z dnia 01.10.2020; Zdrowie; s. 17
Reklama