Ilustracja Celia Krampien
Zdrowie

Twardy orzech do zgryzienia

Claudia Wallis to nagradzana dziennikarka naukowa, której prace są publikowane w New York Times, Time, Fortune i New Republic. Była redaktor naukową Time i redaktor naczelną Scientific American Mind.Nick Higgins Claudia Wallis to nagradzana dziennikarka naukowa, której prace są publikowane w New York Times, Time, Fortune i New Republic. Była redaktor naukową Time i redaktor naczelną Scientific American Mind.
Podawanie niemowlętom alergennej żywności zapobiegnie alergiom?

Niewiele jest rzeczy tak bardzo podatnych na zmiany i mody, jak porady dietetyczne, również te udzielane przez cieszące się zaufaniem instytucje zdrowotne. Kilkanaście lat temu świeżo upieczeni rodzice, obawiający się, że ich dziecko mogłoby nabyć alergii na orzeszki ziemne, jajka i inne częste alergeny, standardowo słyszeli, że powinni unikać ich jak ognia, dopóki maluch nie skończy dwóch–trzech lat. Jednak w 2008 roku American Academy of Pediatrics (AAP) zrezygnowała z tych zaleceń, gdyż badania dowiodły, że nie są one pomocne.

Świat Nauki 9.2019 (300337) z dnia 01.09.2019; Zdrowie; s. 17
Reklama