Shutterstock
Zdrowie

Czy kuchenka mikrofalowa szkodzi?

Czasami spotykamy się z opiniami, że jedzenie przygotowywane czy choćby odgrzewane w popularnej mikrofali jest niezdrowe lub nawet niebezpieczne. Głoszący takie poglądy najczęściej dodają: no bo tam jest promieniowanie. To niby prawda – ogrzewanie produktów spożywczych polega na oddziaływaniu promieniowania mikrofalowego. Jest to rodzaj promieniowania elektromagnetycznego, które w zależności od częstotliwości drgań pełni rozmaite funkcje. Jesteśmy dosłownie w nim zanurzeni – to fale radiowe, mikrofale, światło podczerwone i widzialne, mające jednak niską energię.

Wiedza i Życie 8/2022 (1052) z dnia 01.08.2022; Obalamy mity medyczne; s. 2
Reklama

Ten artykuł jest dostępny tylko dla naszych cyfrowych subskrybentów.

Subskrybuj dzisiaj
Ilustracja. Głowa pełna idei.

Jesteś już prenumeratorem? Zaloguj się >