Shutterstock
Zdrowie

Mrożona rozkosz

Jeden z 16 tys. ulicznych obwoźnych sprzedawców lodów w Bangkoku (Tajlandia).Shutterstock Jeden z 16 tys. ulicznych obwoźnych sprzedawców lodów w Bangkoku (Tajlandia).
Lody mają ciekawą historię, a proces ich produkcji bywa niełatwy. Istnieją takie ze złotem, zrobione z szarańczy albo o smaku ozora wołowego. Deser ten może wywoływać zamrożenie mózgu. Nawet naukowcy się nim zainteresowali.

Lody są znane w Europie od kilku stuleci, ale historię mają znacznie dłuższą. Tropy wiodą do Azji, a konkretnie do Chin. Właśnie tam kilka tysięcy lat temu udomowiono zwierzęta, z których zaczęto pozyskiwać mleko. Służyło ono m.in. do przygotowywania posiłków z wykorzystaniem popularnego w tamtym rejonie ryżu. Mieszankę ryżu z mlekiem najczęściej podawano na ciepło, ale w jakimś momencie ktoś wpadł na pomysł, aby mocno schłodzoną wersję swoistej zupy mlecznej zaserwować latem. Chłodzenie nie było wtedy prostym zadaniem, bo lód i śnieg sprowadzano z wysokich gór.

Wiedza i Życie 8/2022 (1052) z dnia 01.08.2022; Żywność; s. 40
Reklama