Mrożona rozkosz
Lody mają ciekawą historię, a proces ich produkcji bywa niełatwy. Istnieją takie ze złotem, zrobione z szarańczy albo o smaku ozora wołowego. Deser ten może wywoływać zamrożenie mózgu. Nawet naukowcy się nim zainteresowali.
1 sierpnia 2022
Lody są znane w Europie od kilku stuleci, ale historię mają znacznie dłuższą. Tropy wiodą do Azji, a konkretnie do Chin. Właśnie tam kilka tysięcy lat temu udomowiono zwierzęta, z których zaczęto pozyskiwać mleko. Służyło ono m.in. do przygotowywania posiłków z wykorzystaniem popularnego w tamtym rejonie ryżu. Mieszankę ryżu z mlekiem najczęściej podawano na ciepło, ale w jakimś momencie ktoś wpadł na pomysł, aby mocno schłodzoną wersję swoistej zupy mlecznej zaserwować latem. Chłodzenie nie było wtedy prostym zadaniem, bo lód i śnieg sprowadzano z wysokich gór.
Wiedza i Życie
8/2022
(1052) z dnia 01.08.2022;
Żywność;
s. 40