Shutterstock
Zdrowie

Czy polepszacze pieczywa są nieszkodliwe?

Wybierając w sklepie pieczywo, warto zatem przyjrzeć się etykietom. Im mniej składników tam znajdziemy, tym lepiej. Zdecydowanie należy unikać taniego pieczywa przemysłowego, serwowanego w dużych sklepach, nawet jeśli wygląda i pachnie atrakcyjnie.

Należą do nich m.in. substancje poprawiające właściwości fizyczne pieczywa, zwiększające jego porowatość i pozwalające na utrzymanie atrakcyjnego kształtu – np. kwas L-askorbinowy, czyli witamina C, nieszkodliwy związek, który ze względu na nietrwałość znika w procesie wypieku. Podobne działanie ma również siarczyn sodu, ale na szczęście jego stosowanie jest w Polsce zakazane, ponieważ utlenia on naturalne witaminy obecne w mące. Substancją wybielającą i wzmacniającą jest też dwutlenek chloru, ale i on został u nas zakazany.

Wiedza i Życie 9/2022 (1053) z dnia 01.09.2022; Obalamy mity medyczne; s. 2
Reklama