Ilustracja Jay Bendt
Zdrowie

Mikrobiom pozwala przewidzieć ryzyko alergii

Korzystne bakterie wydają się zmniejszać jej występowanie u dzieci

Przestałam dawać swoim dzieciom do szkoły kanapki z masłem orzechowym i dżemem mniej więcej w 2007 roku. W tym okresie zaczęto mówić o drastycznym wzroście liczby dzieci z ciężką alergią na orzechy. Częstość występowania różnego rodzaju alergii u najmłodszych nadal wzrasta. Liczba przypadków astmy wzrosła dwukrotnie od lat 80., a ponad jedna czwarta dzieci ma egzemę, alergie pokarmowe, katar sienny albo inne sezonowe alergie.

Mnóstwo badań z całego świata wyraźnie wskazuje, że nasza epidemia alergii wynika ze zmniejszonej ekspozycji na drobnoustroje na wczesnych etapach życia.

Świat Nauki 4.2024 (300392) z dnia 01.04.2024; Zdrowie; s. 8
Reklama