Czym żywili się pierwsi ludzie? Nie tym, czym dietetyczni celebryci
Dane kopalne, archeologiczne i etnograficzne pokazują, że nie ma jednej diety, przepisanej nam przez naturę. Dieta naszych przodków zmieniała się drastycznie w czasie i przestrzeni.
1 sierpnia 2024
Paul Saladino świeci gołym torsem, a jego biceps napina się miarowo, gdy z pomocą piły rzeźniczej próbuje rozciąć kość udową z rozbieranej krowiej tuszy. Gdy w końcu mu się to udaje, tłum gapiów wiwatuje. Z uśmiechem od ucha do ucha sprawdza, czy cała scena została sfilmowana, a potem nabiera łyżkę szpiku ze środka kości i podaje tę zawartość wprost do ust rozgorączkowanej młodej kobiecie niczym ksiądz udzielający komunii.
Saladino, lekarz medycyny, jest znanym popularyzatorem diety zwierzęcej, która podkreśla zalety mięsa i podrobów, a pomniejsza wartość warzyw i owoców.
Świat Nauki
08.2024
(300396) z dnia 01.08.2024;
Raport specjalny. Dieta, zdrowie, apetyt;
s. 26