Pektynaza rozkłada ­pektyny zawarte w soku, zmniejszając jego zmętnienie. Pektynaza rozkłada ­pektyny zawarte w soku, zmniejszając jego zmętnienie. Infografika Zuzanna Sandomierska-Moroz
Strona główna

Domowa biotechnologia

Zawarte w proszkach amylazy rozkładają skrobię, o czym świadczy zmiana barwy płynu Lugola.Infografika Zuzanna Sandomierska-Moroz Zawarte w proszkach amylazy rozkładają skrobię, o czym świadczy zmiana barwy płynu Lugola.
Biotechnologia to nowoczesna nauka, która wykorzystuje zaawansowane metody inżynierii genetycznej i biologii molekularnej. Jednak jej korzenie sięgają starożytności.

Doświadczenie 1

Wyciśnij sok z dwóch dużych pomarańczy. Rozlej go do dwóch szklanek. Do jednej z nich dodaj ok. pół łyżeczki pektynazy (enzym do kupienia w aptece w postaci preparatu wieloenzymatycznego lub w sklepach z surowcami piwowarskimi w postaci roztworu). Sok w obu szklankach zamieszaj i odstaw mniej więcej na 10 godz.

Wyjaśnienie: Sok wyciśnięty z owoców to układ koloidalny, w którym zawieszone są cząstki substancji o dużej masie cząsteczkowej, czyli pektyny, białka, skrobia czy garbniki.

Wiedza i Życie 2/2019 (1010) z dnia 01.02.2019; Laboratorium; s. 76
Reklama

Ten artykuł jest dostępny tylko dla naszych cyfrowych subskrybentów.

Subskrybuj dzisiaj
Ilustracja. Głowa pełna idei.

Jesteś już prenumeratorem? Zaloguj się >