Tajemnice kubka kawy
Gdy o poranku z nieprzytomnym wzrokiem naciskasz guzik ekspresu do kawy, pewnie nie zastanawiasz się, że właśnie dokonujesz ekstrakcji w układzie ciecz–ciało stałe.
1 marca 2019
Doświadczenie 1
Przygotuj trzy szklanki i garnek o pojemności 500 ml. Do dwóch szklanek włóż po jednej saszetce herbaty, a do garnka (odetnij sznurki z etykietkami) włóż ich 15–20. Saszetki w szklance A zalej 200 ml wrzątku, a w B – taką samą objętością wody o temperaturze pokojowej. Po 20 min oceń ich barwy. Z kolei do garnka wlej ok. 300 ml wody i gotuj przez 10–20 min. Uzyskany roztwór (bez saszetek) przelej do trzeciej szklanki (C) i obserwuj barwę w momencie, gdy płyn jest gorący i gdy już całkowicie wystygnie.
Wiedza i Życie
3/2019
(1011) z dnia 01.03.2019;
Laboratorium;
s. 76