Tajemnice karmelu
Karmel skrywa wiele sekretów, nie tylko tych słodkich.
1 września 2018
Doświadczenie 1
Przygotuj 6 silikonowych foremek na muffiny. Każda będzie zawierać łyżeczkę czegoś innego: glukozę, fruktozę, sacharozę (biały cukier), mleko w proszku, sacharozę zmieszaną z węglanem amonu, czyli spulchniaczem do ciastek amoniaczków (w stosunku 1:1, całość zwilż odrobiną wody), sacharozę skropioną odrobiną roztworu NaOH (łyżka udrażniacza do rur w granulkach na 50 ml wody; płyn powinien podsiąknąć całą objętość sacharozy, ale cukier nie może w nim tonąć, bo celem jest jedynie lepsze zmieszanie składników).
Wiedza i Życie
9/2018
(1005) z dnia 01.09.2018;
Laboratorium;
s. 76