Kilka słów o kiszeniu…
Bakterie i pleśnie otaczają nas ze wszystkich stron, ale ludzie już dawno temu nauczyli się, jak zabezpieczać przed nimi żywność, a nawet je wykorzystywać.
1 grudnia 2017
Doświadczenie 1
Przygotuj 6 niedużych talerzyków, podstawek pod kwiaty albo plastikowych pojemników na mocz z apteki. Na dnie rozłóż papierowe ręczniki (min. 3 warstwy), przycięte w taki sposób, aby ich kształt pasował do użytego naczynia. Przygotuj napełnione wodą szklanki, do których dodaj kolejno pół łyżeczki, 1 łyżeczkę, 2, 3 albo 4 łyżeczki cukru. Po dokładnym rozpuszczeniu nanieś powstałe roztwory oraz samą wodę na ręczniki strzykawką i zostaw na parapecie na 2 tyg. Co 2–3 dni zwilżaj ręczniki zwykłą wodą, aby nie wyschły.
Wiedza i Życie
12/2017
(996) z dnia 01.12.2017;
Laboratorium;
s. 76