Cukier lodowy przypomina małe bryłki lodu. Cukier lodowy przypomina małe bryłki lodu. Shutterstock
Strona główna

Sekrety słodyczy

Shutterstock
Słodki smak od zawsze pociągał człowieka, zwiastując mu rozkosze podniebienia. Przyjemność jedzenia słodkich produktów jest uwarunkowana ewolucyjnie, nie dziwi zatem dopadająca każdego z nas pokusa na słodkie co nieco. Ale pozytywne konotacje związane ze słodkością mają na celu nie tylko dogodzenie naszym zmysłom.

Doświadczenie 1

Przeprowadź badanie słodkości. W tym celu przygotuj wzorcowy roztwór sacharozy o stężeniu 10%: odważ 10 g cukru i rozpuść go w 90 g wody (lub wybierz inne masy, ale zachowując proporcję cukru do wody wynoszącą 1:9). Przygotuj kilka roztworów glukozy (dostaniesz ją w sklepie spożywczym) o stężeniach od 20% (20 g związku + 80 g wody) do 5%. Oznacz próbki w sposób niesugerujący zawartości. W ten sam sposób wykonaj roztwory fruktozy (szukaj na stoiskach z produktami dla diabetyków), laktozy (jest stosowana w domowym piwowarstwie) oraz miodu.

Wiedza i Życie 7/2017 (991) z dnia 01.07.2017; Laboratorium; s. 76
Reklama