Sekrety słodyczy
Słodki smak od zawsze pociągał człowieka, zwiastując mu rozkosze podniebienia. Przyjemność jedzenia słodkich produktów jest uwarunkowana ewolucyjnie, nie dziwi zatem dopadająca każdego z nas pokusa na słodkie co nieco. Ale pozytywne konotacje związane ze słodkością mają na celu nie tylko dogodzenie naszym zmysłom.
1 lipca 2017
Doświadczenie 1
Przeprowadź badanie słodkości. W tym celu przygotuj wzorcowy roztwór sacharozy o stężeniu 10%: odważ 10 g cukru i rozpuść go w 90 g wody (lub wybierz inne masy, ale zachowując proporcję cukru do wody wynoszącą 1:9). Przygotuj kilka roztworów glukozy (dostaniesz ją w sklepie spożywczym) o stężeniach od 20% (20 g związku + 80 g wody) do 5%. Oznacz próbki w sposób niesugerujący zawartości. W ten sam sposób wykonaj roztwory fruktozy (szukaj na stoiskach z produktami dla diabetyków), laktozy (jest stosowana w domowym piwowarstwie) oraz miodu.
Wiedza i Życie
7/2017
(991) z dnia 01.07.2017;
Laboratorium;
s. 76