Mikrobiologia od kuchni
Obecne laboratoria mikrobiologiczne pełne są wymyślnych i drogich sprzętów. Tymczasem ta ogromnie ważna dziedzina nauki miała swoje początki w… kuchni.
1 lutego 2017
Doświadczenie 1
Galaretkę cytrynową przygotuj według przepisu na opakowaniu, a następnie przelej do wyparzonych wrzątkiem plastikowych pudełek po margarynie (lub innych niskich i szerokich pudełek). Pojemnik zamknij wyparzonym wieczkiem i pozostaw zawartość do zestalenia. Wyparzony kieliszek napełnij wystudzoną przegotowaną wodą i rozmieszaj z drożdżami piekarskimi (kulka wielkości ziarenka grochu). Cienki drut (np. stalowy lub miedziany) o długości 15 cm wbij w kawałek korka. Wolny koniec drutu zawiń w pętlę o średnicy około 0,5 cm.
Wiedza i Życie
2/2017
(986) z dnia 01.02.2017;
Laboratorium;
s. 76