Ocalić od… popsucia
W dawnych czasach żywność przechowywano w komorach, spiżarniach, piwnicach i na strychach. Często centralnym miejscem chaty było ognisko, w którego dymie wędzono mięso. A jak robi się to dzisiaj?
1 sierpnia 2016
Doświadczenie 1
Do tego doświadczenia potrzebne będą: wywar z mięsa, rozpuszczona w ciepłej wodzie kostka rosołowa oraz rosół uzyskany poprzez rozpuszczenie we wrzątku proszku z zupki chińskiej. Przygotuj trzy takie same słoiki. Będą w nich różne wywary po około 100 ml. Po podpisaniu słoików umieść je w ciepłym miejscu na 3–4 dni. Każdego dnia obserwuj roztwory. Czy widzisz jakieś zmiany? Czy po 4 dniach roztwory w słoikach wyglądają tak samo?
Wyjaśnienie: Po 4 dniach roztwory w słoikach pokrywają się pleśnią.
Wiedza i Życie
8/2016
(980) z dnia 01.08.2016;
Laboratorium;
s. 76