Czy przyprawy zawsze są zdrowe?
Co zawierają przyprawy? I czy to służy dobrostanowi naszych organizmów?
1 listopada 2023
Niestety nie. Na przykład na popularny rozmaryn – świetny dodatek do mięs, wykazujący działanie antybakteryjne i przeciwzapalne – muszą uważać kobiety w ciąży, ponieważ w większych dawkach może nawet prowadzić do poronień. Wynika to z zawartości całego szeregu terpenoidów, które niekiedy powodują nadmierne skurcze macicy. Z tego samego względu w ciąży należy unikać jałowca, bazylii czy kopru włoskiego. Z kolei na tymianek powinny uważać osoby z wrzodami żołądka (pobudza wydzielanie soków żołądkowych), a także kobiety z endometriozą, ponieważ zawarte w nim substancje czynne mogą działać podobnie do estrogenu.
Wiedza i Życie
11/2023
(1067) z dnia 01.11.2023;
Obalamy mity medyczne;
s. 2