Shutterstock
Strona główna

Płynne złoto

Rozkład skrobi przez amylazę.Shutterstock Rozkład skrobi przez amylazę.
Czym jest miód i jak go sfałszować?

Doświadczenie 1

Na talerzyk wysyp łyżkę sody oczyszczonej. Zalej ją 1–2 łyżkami miodu (opcjonalnie – pomieszaj łyżką). Zbliż do ucha i nasłuchuj.

Wyjaśnienie: Wszystkie miody są kwaśne – jedne bardziej (pH ok. 3,5), inne mniej (pH ok. 6). Zawierają bowiem sporo kwasów organicznych, spośród których najwięcej jest kwasu glukonowego – produktu oksydazy glukozowej. Soda oczyszczona zawiera węglan sodu, który reaguje z kwasami organicznymi. Tworzą się sole sodowe tych kwasów, a także woda i dwutlenek węgla uwalniany jako gaz, co słychać jako charakterystyczne skwierczenie pełnej bąbelków mieszaniny.

Wiedza i Życie 11/2023 (1067) z dnia 01.11.2023; Laboratorium; s. 74
Reklama