Pulsar - wyjątkowy portal naukowy. Pulsar - wyjątkowy portal naukowy. Shutterstock
Strona główna

Czy niedojrzałe owoce szkodzą?

W rozmaitych poradnikach można znaleźć sugestie dotyczące jedzenia niedojrzałych owoców. Opinie są skrajne – od ostrzeżeń przed ich spożyciem (pochorujesz się!) po zachwalanie (jedz, dzięki nim schudniesz!). Prawda jak zwykle leży pośrodku.

Zacznijmy od bananów. W sklepach zobaczymy całą ich gamę: od zupełnie zielonych, niedojrzałych, aż do brązowych, prawie czarnych. Zawartość potasu, często wspominana na różnych stronach, jest w tych owocach ledwo średnia, za to mają one dużo bardzo cennych witamin. Zawierają też mnóstwo skrobi. W niedojrzałych jest jej dużo (do 80%), podczas gdy przyswajalnych cukrów prostych – zaledwie 7%. Nasz organizm w zasadzie nie trawi tej skrobi ze względu na jej konformację – enzymy nie mają do niej dostępu.

Wiedza i Życie 3/2024 (1071) z dnia 01.03.2024; Obalamy mity medyczne; s. 2
Reklama