Zrozumieć mikroorganizmy
Jak poznać, co produkują i dlaczego jest to przydatne.
1 czerwca 2025
Doświadczenie 1
Odważ 2 g agaru na wadze kuchennej, umieść w garnku i zalej 200 ml wody. Gotuj na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia agaru. Unikaj pienienia się i przypalania (mieszaj co jakiś czas). Rozlej po 20 ml płynu do siedmiu pojemników na mocz. Do pojemników dodaj po 20 ml nawozu mineralnego do kwiatów: bez niczego dodatkowego (A), z rozpuszczoną łyżeczką cukru (B), z rozpuszczoną łyżeczką kwasku cytrynowego (C), z rozpuszczoną łyżeczką soli (D), z rozpuszczonym okruchem (1/4) kostki rosołowej (E), z rozpuszczoną łyżeczką soli i cukru (F), z rozpuszczoną łyżeczką żelatyny (G).
Wiedza i Życie
6/2025
(1086) z dnia 01.06.2025;
Laboratorium;
s. 74